zaterdag 31 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Persoon
Publicaties
Postuum
Recent
De tweede golf
Links
Algemeen
Onze andere sites
 
  Postuum
 Diversen
 Joke Smit Instituut
 Joke Smit Prijs
 Joke Smit Scholengemeenschap
 Overige postume aandacht
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  POSTUUM  
POSTUME AANDACHT VOOR JOKE SMIT

Joke Smit is - mede door haar vroege dood - een symbool geworden van de tweede feministische golf in Nederland. Dat kwam onder meer tot uiting in diverse vernoemingen:

  • Joke Smit Stichting

De Joke Smit Stichting organiseert onregelmatig activiteiten op emancipatiegebied. Zo heeft zij bijvoorbeeld de Stichting emancipatie online in het leven geroepen, die nu deze en een aantal andere websites publiceert.

  • Joke Smit Prijs

Sinds 1985 heeft Nederland een regeringsprijs, bestemd voor een persoon, groep of instantie die een fundamentele bijdrage levert aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland: de Joke Smit Prijs.

  • Van Joke Smit School via het Joke Smit College naar een Joke Smit gebouw en een Joke Smit Academie

hspace=0

In september 1982 werd in Amsterdam de Gemeentelijke dag/avondscholengemeenschap voor volwassenen voor mavo, havo en athenaeum omgedoopt in de Joke Smit Scholengemeenschap voor Volwassenen. 

Later werd deze scholengemeenschap gedeeltelijk omgezet in het Joke Smit College, dat uiteindelijk weer opging in het Regionaal Opleidingscentrum Amsterdam. De naam bleef echter verbonden aan het gebouw aan de Reijnier Vinkeleskade 62, waar het volwassenenonderwijs (mavo, havo, vwo en bijzondere cursussen) wordt gegeven: het Joke Smit Gebouw. En het aanvullend cursusaanbod op deze locatie wordt gegeven door de Joke Smit Academie.

  • Joke Smit Instituut

De Universiteit Leiden heeft een Joke Smit Instituut, onderzoekscentrum voor Vrouwenstudies.

  • Een erf, een kade, een pad, een plein, een singel, straten en lanen ...

Een overzicht.