zaterdag 31 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Persoon
Publicaties
Postuum
Recent
De tweede golf
Links
Algemeen
Onze andere sites
 
  Joke Smit Prijs
 1986-1998
 2000 en later
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  POSTUUM  >  JOKE SMIT PRIJS  
Joke Smit Prijs


Nieuws > momenteel gaat dat over de Joke Smit-prijs 2009


Algemeen

De Joke Smit-prijs is een regeringsprijs, bestemd voor een persoon, groep of instantie die een fundamentele bijdrage levert aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland. Het initiatief voor het instellen van deze prijs werd in 1983 genomen door de vrouwelijke Eerste en Tweede Kamerleden, destijds georganiseerd in het Kamerbreed Vrouwenoverleg. Met het overnemen van dit initiatief in 1985 heeft de regering de betekenis van de emancipatie voor de Nederlandse samenleving onderstreept. Ook wordt hiermee het belang van het emancipatiebeleid als onderdeel van het algemene regeringsbeleid benadrukt. De prijs wordt om het jaar uitgereikt en is vernoemd naar de in 1981 overleden feministe Joke Smit, die een pioniersfuncie vervulde voor de Nederlandse vrouwenbeweging. De prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000 en een kunstwerk. Met ingang van 2007 wordt zij uitgereikt op een vaste datum, namelijk 8 maart (Internationale Vrouwendag).

NB: de Joke Smit-prijs is - zie hierboven - een regeringsprijs. De uitgeefster van deze website, de Stichting emancipatie online (Steo) en haar moederorganisatie, de Joke Smit Stichting, hebben daarmee geen bemoeienis, al zijn ook zij uiteraard geďnteresseerd in de vraag aan wie deze prijs wordt toegekend.  2009

  • Joke Smit Prijs 2009 (Ministerie van OCW, nieuwsbericht 8 maart 2009). De Joke Smit-prijs 2009 is gewonnen door Jolanda Holwerda, hoofdredacteur van Lof-magazine. Minister Plasterk heeft de prijs, een kunstwerk en tienduizend euro, zondag uitgereikt aan de gelukkige winnares, tijdens de viering van Internationale Vrouwendag. Holwerda krijgt de prijs voor verschillende initiatieven gericht op werkende moeders én ‘mannen met lef’. Naast Lof-magazine en de bijbehorende website www.lofonline.nl organiseert Holwerda evenementen als het Moederdagontbijt 2008, het Werkende Moeder- en Vaderdagontbijt 2009 en de Loflist van beste werkgevers voor werkende ouders.
  • hspace=0  Joke Smit-prijs voor bladenmaakster (NOS-Journaal, 8 maart 2009). Minister Plasterk heeft de Joke Smit- prijs uitgereikt aan Jolanda Holwerda. Zij is hoofdredacteur van Lof, een blad voor werkende moeders. Ze kreeg 10.000 euro en een kunstwerk. De onderscheiding wordt elke twee jaar toegekend aan een persoon of groep die zich inzet voor de vrouwenemancipatie. De prijs is genoemd naar feministe Joke Smit (1933-1981) en wordt uitgereikt op 8 maart, Internationale Vrouwendag.
  • Oproep voor kandidaten Joke Smit-prijs (Ministerie van OCW, 13 november 2008). Minister Plasterk doet een oproep om te komen met kandidaten voor de Joke Smit-prijs 2009. Dit kunnen personen, organisaties, projecten of stichtingen zijn die zich inzetten voor de economische zelfstandigheid van de vrouw [...] Dit jaar is het thema van de Joke Smit Prijs de economische zelfstandigheid van de vrouw, waarbij het bijvoorbeeld gaat om werkende en/of studerende moeders, vrouwelijke ondernemers en herintredende vrouwen. Ook projecten of organisaties voor mannen die de economische zelfstandigheid van de vrouw voor ogen hebben mogen worden voorgedragen. De inzendingen worden beoordeeld door een door de minister ingestelde jury. Voorstellen voor kandidaten voor de prijs kunnen schriftelijk worden ingediend tot en met woensdag 17 december 2008 op het volgende adres: Jury Joke Smit Prijs, p/a Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Directie Emancipatie/IPC 5500, t.a.v. mw. N. F. Iskoussova, Postbus 16375, 2500 BJ, Den Haag of per email: n.f.iskoussova@minocw.nl.

  2007

  • Joke Smit-prijs naar JAMES (emancipatieweb.nl, 8 maart 2007). Minister Plasterk van OCW heeft op internationale vrouwendag 8 maart 2007 de elfde Joke Smitprijs uitgereikt aan het Groningse collectief JAMES. Dit collectief, bestaande uit vijf vrouwen, initieert in het noorden van het land geheel belangeloos projecten die de participatie van vrouwen bevorderen. [...] “Een bijzonder en bruisend initiatief”, aldus juryvoorzitter burgemeester Brouwer van Utrecht. “De vrouwen hebben geen stichting, geen vereniging en geen eigen bureau. Ze bedenken met z’n vijven projecten en koppelen die aan subsidiestromen. Daarbij maken ze gebruik van hun netwerk en werkervaring.”
  • Joke Smitprijs voor Gronings vrouwencollectief JAMES (De Volkskrant, 8 maart 2007). Het Groningse vrouwencollectief JAMES krijgt dit jaar de Joke Smitprijs, de tweejaarlijkse regeringsprijs voor emancipatie. Minister Ronald Plasterk, verantwoordelijk voor emancipatie, heeft de prijs donderdag op Internationale Vrouwendag aan de groep van vijf vrouwen uitgereikt.
   De naam JAMES bestaat uit de eerste letters van de voornamen van de vrouwen die de ‘ideeëntank’ vormen voor de bevordering van deelname van vrouwen aan de maatschappij. Dat was dit jaar het thema van de Joke Smitprijs. De vrouwen gebruiken hun netwerken om allerlei projecten van de grond te krijgen.
   Zelf vormt JAMES geen georganiseerd verband, maar uit de ideeën van de vrouwen zijn wel een aantal stichtingen voortgekomen, zoals de stichting Thuishuis voor kleinschalige kinderopvang. Inmiddels zijn er dertig thuishuizen.
   De prijs, een kunstwerk en een bedrag van 10.000 euro, is vernoemd naar de in 1981 overleden feministe Joke Smit. Na de uitreiking ondertekende Plasterk samen met collega-bewindslieden Piet Hein Donner (Sociale Zaken), Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) en Jet Bussemaker (Volksgezondheid) het convenant Duizend en één Kracht met wethouders van de vier grote steden en Nijmegen en Breda.
  • Joke Smitprijs voor Gronings vrouwencollectief JAMES (Het Parool, 8 maart 2007). Het Groningse vrouwencollectief JAMES krijgt dit jaar de Joke Smitprijs, de tweejaarlijkse regeringsprijs voor emancipatie. Minister Ronald Plasterk, verantwoordelijk voor emancipatie, heeft de prijs donderdag op Internationale Vrouwendag aan de groep van vijf vrouwen uitgereikt.
   De naam JAMES bestaat uit de eerste letters van de voornamen van de vrouwen die de 'ideeëntank' vormen voor de bevordering van deelname van vrouwen aan de maatschappij. Dat was dit jaar het thema van de Joke Smitprijs. De vrouwen gebruiken hun netwerken om allerlei projecten van de grond te krijgen.
  • JAMES wint Joke Smit prijs (Blik op nieuws - Groningen, 8 maart 2007). De groep JAMES uit Groningen heeft de Joke Smit prijs gewonnen. JAMES is een groep van vijFf vrouwen, die de maatschappelijke participatie van vrouwen wil bevorderen. De groep JAMES is voor de Joke Smit prijs voorgedragen door Hans Alders, Commissaris van de Koningin in de provincie Groningen. Aan de Joke Smit prijs zijn een kunstwerk en een bedrag van 10.000 euro verbonden.
  • Joke Smit-prijs voor vrouwencollectief JAMES (Trouw, 8 maart 2007). Het Groningse vrouwencollectief James ontvangt donderdag, op Internationale Vrouwendag, de Joke Smit-prijs. Dat heeft het ministerie van OCW bekendgemaakt. De vijf vrouwen van James bedenken projecten die de deelname van vrouwen aan de maatschappij moeten bevorderen. Minister van OCW Ronald Plasterk (PvdA), die emancipatiezaken in zijn portefeuille heeft, reikt de prijs in Den Haag uit in aanwezigheid van onder anderen prinses Máxima.
  •  Juryrapport Joke Smit-prijs 2007 (Ministerie van OCW, 8 maart 2007).


  2004

  • Katja Meertens: Cleo-Patria maakt vrouwen zelfbewust (Algemeen Dagblad, 10 november 2004). De Marokkaanse Aziza heeft de afspraak in het ziekenhuis afgezegd. Haar man kan niet mee en ze is bang dat ze vanwege haar slechte Nederlands de dokter niet zal begrijpen.
   De vrouwenstudio Cleo-Patria in Rotterdam helpt het zelfvertrouwen van vrouwen als Aziza te vergroten. Daarvoor kreeg het vrouwenhuis van het ministerie van Sociale Zaken de Joke Smit-prijs.
  • Joke Smit-prijs 2004 voor Rotterdamse stichting Cleo-Patria (Ministerie van SZW, persbericht 9 november 2004). De Joke Smit-prijs 2004 gaat naar de Rotterdamse stichting Cleo-Patria. Cleo-Patria krijgt de prijs voor haar activiteiten gericht op de inburgering van allochtone vrouwen. Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reikt de prijs uit op 22 november 2004.
  • De Geus benoemt jury Joke Smitprijs (persbericht SZW, 2 juni 2004). Met Margreet de Boer, Nout Wellink en Noraly Beijer. Kandidaten voordragen vóór 3 september 2004. Uitreiking: 22 november 2004, 's middags.
  • Joke Smit Prijs. Brief dd. 17 mei 2004 van minister De Geus (SZW) aan de Tweede Kamer. De jury van de Joke Smit-prijs 2004 bestaat uit Margreet de Boer, Nout Wellink en Noraly Beijer. Belangstellenden kunnen vóór 3 september 2004 kandidaten voorstellen.

  2002


  2000

  Toegekend aan het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV)


  1998

  Toegekend aan het feministisch maandblad Opzij.


  1996

  Toegekend aan de stichting Mama Cash.


  1994

  Toegekend aan de Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwenarbeid en Gelijk Staatsburgerschap.


  1992

  Toegekend aan Leontine Bijleveld, coördinator van het toenmalige Breed Platform Vrouwen voor Economische Zelfstandigheid.


  1990

  Toegekend aan aan het Wijze Oudere Vrouwen-Vlechtwerk.


  1988

  Toegekend aan het Clara Wichmann Instituut, wetenschappelijk instituut vrouwen en recht.


  1986

  Toegekend aan de Stichtingen Tegen Haar Wil in Groningen en Amsterdam en de Stichting Seksueel geweld in Utrecht.