zaterdag 31 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Persoon
Publicaties
Postuum
Recent
De tweede golf
Links
Algemeen
Onze andere sites
 
  Overige postume aandacht
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  POSTUUM  >  OVERIGE POSTUME...  
Overige postume aandacht

Op deze pagina verzamelen we links naar publicaties waarin (zijdelings) aandacht wordt besteed aan leven en werk van Joke Smit.

2008

 • Mariëtte Hamer: De PvdA, juist in deze tijd (PvdA.nl, 14 juni 2008, speech tijdens PvdA-ledencongres). Hieruit: "[...] Daar stond Joop den Uyl voor met zijn wens voor een gelijk spreiding van kennis, inkomen en macht. Daar stond Joke Kool-Smit voor met haar wens voor een 4 daagse werkweek. Die geschiedenis. Die tweeslag waarbij het aan de ene kant om beschermen gaat. En aan de andere kant om het ontwikkelen, het hervormen. Dát is de kern van het gedachte goed van de PvdA. Daar gaat het ons om".
 • Marieke van Twillert: Vrouwelijk onbehagen is terug. 'Dertigers van nu hebben het zwaarder dan dertigers van 1978' (NRC-Handelsblad, 9 mei 2008). Dankzij de anticonceptiepil werd de vrouw 'eindelijk losgekoppeld van de konijnen'. En werk werd gedeeld. Maar niet alle doelen van '68 zijn bereikt, constateert Hedy d'Ancona.


2007

Joke Smit
 • hspace=0  Ik wil dat het voor mijn dochter en kleindochter beter wordt. (VARA, 1981. Een film van Els Bonger). Een interview met Joke Smit voor het Vara-televisieprogramma Kijk haar, uitgezonden op 24 september 1981, de dag van Smit's begrafenis. Tijdelijk online op het Geschiedeniskanaal van de VPRO (zie hieronder).
 • De VARA publiceerde ook de tekst van de uitzending (Vara-teksten, oktober 1981).
 • De film is via bovenstaande link een aantal weken permanent online, maar wordt tussen 24 en 29 november 2007 ook uitgezonden op het Geschiedeniskanaal van de VPRO. Zie het programma-overzicht 'Feministen en rebellen'.
 • UITZENDSCHEMA | Het gesprek met Joke Smit wordt uitgezonden: zaterdag 24 november 2007, 21.57 - 22.42 uur | zondag 25 november 2007, 17.57 - 18.42 uur | maandag 26 november 2007, 13.57 - 14.42 uur | dinsdag 27 november 2007, 09.57 - 10.42 uur | woensdag 28 november 2006, 05.57 - 06.42 uur | donderdag 29 november 2007, 01.57 - 02.42 uur.
 • Marja Vuijsje over de betekenis van Joke Smit voor de emancipatiebeweging. Zondag 21 oktober 2007, Radio 1, OVT (VPRO), tussen 11.00 en 11.25 uur. 'De Nederlandse vrouw is zeer tevreden en weinig ambitieus' was de uitkomst van een onderzoek van Opzij en Margriet naar het (on)behagen bij de Nederlandse vrouw. Het onderzoek werd gepresenteerd veertig jaar na het geruchtmakende artikel 'Het onbehagen bij de vrouw' van Joke Smit in De Gids, waarmee de tweede feministische golf begon. Marja Vuijsje, de biografe van Joke Smit, over Joke Smit en haar betekenis voor de emancipatiebeweging.
bijlage over Joke Smit, Opzij november 2007
 • 35 jaar geleden - in november 1972 - verscheen de allereerste Opzij. Dit wordt gevierd met een extra dik feestnummer over heden, verleden en toekomst van de emancipatie in Nederland. Als cadeau ontvangen Opzij-lezeressen een unieke historische bijlage die geheel gewijd is aan Joke Smit, een van de belangrijkste woordvoersters van de Tweede Feministische Golf in Nederland. In deze bewaarbijlage onder andere:
 • Aletta Schweigmann-Snoek: Een Torpedo vol schrijfplezier (Leeuwarder Courant, 30 mei 2007). [...] {De journalist Henk] Hofland begint in dit nieuwe blad aan zijn memoires. In het eerste deel beschrijft hij onder meer hoe hij samen met zijn vriend Hans Koetsier zijn opwachting maakte in hotel De Doelen, waar Jean-Paul Sartre logeerde. Er was nog een interviewer, had Sartre gezegd. Dat bleek Joke Kool-Smit te zijn, die over literatuur wilde praten, terwijl het de beide anderen vooral om de politieke ideeën van Sartre ging. Ook die vond de politiek belangrijker, maar maakte zijn betoog zo ingewikkeld dat het niet meer te volgen was. Hofland: ,,Dat heb ik allemaal opgeschreven. Hij wilde de tekst zien, die werd in het Frans vertaald, hij is met alles akkoord gegaan, en zo is de Nederlandse versie in de krant gekomen. Sartre, Koetsier en ik stonden op de foto en daarmee was dit kunststukje voltooid.’’

2006

 • Elisabeth Kool: Het ideaal van androgynie. Een kwart eeuw zonder Joke Smit (De Groene Amsterdammer, 1 december 2006). Een kwart eeuw geleden overleed Joke Kool-Smit, grondlegger van de tweede feministische golf in Nederland. 'Gelijkheidsfeministe' Smit streefde naar een samenleving van androgyne mensen. Haar ideaal is nog altijd relevant.
     
 • 'Het artikel van Joke Smit sloeg is als een bom' (Opzij, november 2006). Interview met Jannie Wierenga, al 25 jaar Opzij-abonnee.
   
 • Japke-d. Bouma en Derk Walters: Ze zijn allemaal op zich wel blij met de canon, maar ... (NRC-Handelsblad 17 oktober 2006). Hieruit: [...] Cisca Dresselhuys, hoofdredactrice van feministisch maandblad Opzij, is erg blij met de vermelding van Aletta Jacobs. Als dat niet zo was geweest, was ik met spandoeken uitgerukt. En dan óók nog Annie M.G. Schmidt: leuk, leuk, leuk. We hadden er overigens ook nog heel graag Joke Smit bij gehad, als representant van de tweede feministische golf, maar twee op een score van 50, dat vinden we al heel mooi.
   
 • Evelien Tonkens: Met Joke Smit op het Museumplein (De Volkskrant, 20 september 2006). Niet eerder in de geschiedenis hadden werkende moeders zoveel macht. De toekomst van de arbeidsmarkt hangt meer dan ooit van hen af. Zij maken het verschil. Zij bepalen of demente bejaarden de komende decennia verhongeren of niet. Zij bepalen of de kennissamenleving gesmoord wordt in lege klaslokalen ten gevolge van docententekorten, of dat Nederland de meest vooraanstaande kennissamenleving wordt. Gratis kinderopvang is het nieuwe panacee om de moeders te lokken en zo massale arbeidstekorten in zorg en onderwijs te voorkomen.
 • Marja Vuijsje: De boosheid van Joke Smit (Opzij, september 2006). Anno 2006 is haar essay 'Het onbehagen bij de vrouw' nog verrassend actueel. Maar feministe Joke Smit, die vijfentwintig jaar geleden overleed (19 september 1981), liet het niet bij woorden alleen.
 • Joke Smit herdacht in Amstelveense gemeenteraad (Vrouwenbelangen, juni 2006, p 19).

2004

 • De grootste Nederlander - aldus het lemma in Wikipedia - is een televisieprogramma dat in Nederland in 2004 door de KRO werd uitgezonden. Het programma is gebaseerd op het BBC-programma Great Britons (2002). Door middel van een verkiezing werd vastgesteld wie volgens het Nederlandse publiek de grootste Nederlander aller tijden is. Het project fungeerde tevens als kapstok voor het uitzenden van tien documentaires over de kanshebbers.
  • Joke Smit belandde in deze lijst op de 61e plaats, na Wim Sonneveld, maar vóór Frits Bolkestein ...

1999

 • Janny Groen: Joke Smit - Gedreven door een groot onbehagen. In: De Volkskrant, 28 juni 1999. Later herdrukt in: Paul Brill (red.), Kopstukken van het laagland. Een eeuw Nederland in honderd portretten (Uitgeverij Balans, 1999), pp. 386-390.

1998

 • De vrouw van de eeuw (Historisch Nieuwsblad, december 1998). De twintigste eeuw is de eeuw van de vrouw. De afgelopen honderd jaar zijn de meeste obstakels verdwenen die vrouwen belemmeren deel te nemen aan het openbare leven. Wat heeft dat opgeleverd ? Welke vrouwen zijn uit hun schulp gekropen en hebben de openbaarheid gezocht ? Wie daarvan zijn ons bijgebleven ? Kortom: Wie is voor de Nederlander 'De vrouw van de eeuw' ? Het Historisch Nieuwsblad vroeg het aan 150 personen die zelf een belangrijke rol in het openbare leven spelen of dat ooit hebben gedaan. Politici, schrijvers, journalisten, hoogleraren geschiedenis, theatermakers, religieuzen, muzikanten, acteurs, zakenlieden en ga zo maar door. De vraag aan hen was: wie zijn volgens u de belangrijkste Nederlandsevrouwen van de twintigste eeuw?
  • Op de algemene lijst (respondenten m/v) wordt Joke Smit als zesde genoemd, na Wilhelmina, Aletta Jacobs, Marga Klompé, Annie Schmidt en Henriëtte Roland Holst. Op de lijst van de vrouwelijke respondenten wordt ze als derde genoemd, na Aletta Jacobs en Marga Klompé, maar voor Annie Schmidt, Wilhelmina en Henriëtte Roland Holst.

1997

1989

 • Bibeb - Interview met Henk Romijn Meijer. Vrij Nederland, 11 maart 1989. Online op henkromijnmeijer.nl, Zie vanaf: [...] Je vriendschap met Joke Smit verkoelde ook. Dat blijkt uit wat je over haar schreef (Een krans rozen en een zakdoek. Verhalen.) 'Maar Joke heeft die verkoeling nooit in de gaten gehad.' Hoe is de teloorgang begonnen?

Voor publicaties vóór 19 september 1981: zie de rubriek Publicaties van anderen.