donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Persoon
Publicaties
Postuum
Recent
De tweede golf
Links
Algemeen
Onze andere sites
 
  algemeen
 Audio - video
 Berichten
 Sitemap
 Veelgestelde vragen
 [Afgeschermd gedeelte]
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ALGEMEEN  
Joke Smit (1933-1981), feministe

ATTENTIE: deze website is stilgelegd en wordt niet meer bijgewerkt. U kunt nog wel rondkijken op de pagina's die wij tussen oktober 2007 en december 2011 hebben geplaatst. Maar wees erop bedacht dat veel van de links inmiddels verbroken kunnen zijn.

De meeste informatie vindt u momenteel op een nieuwe website, die in oktober 2017 online ging: www.jokesmit.info
AKTUEEL

dinsdag 13 december 2011

Agenda:
vrijdag 18 november 2011

Nieuws:

 • Oproep tot het voordragen van kandidaten voor de Joke Smit Prijs (Ministerie van OCW, 14 november 2011). Minister van Bijsterveldt doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Joke Smit-prijs en de Aanmoedigingsprijs vrouwenemancipatie, die dit jaar in het teken staan van de ‘veiligheid en weerbaarheid van vrouwen en meisjes’. Voordrachten tot vrijdag 25 november 2011; uitreiking op dinsdag 20 december 2011.


 


zondag 18 septenber 2011

 
Foto van Joke Smit

In 1981 overleed Joke Smit, die met haar artikel ‘Onbehagen bij de Vrouw', veertien jaar eerder het startschot gaf voor de 2e feministische golf in Nederland.

We zijn nu dertig jaar verder, maar zijn haar doelen bereikt?
En waar ging het de feministen van de 2e golf precies om?
Alleen de positie van vrouwen, of speelde er meer?
Hoe relevant en herkenbaar zijn de idealen van het feminisme van de 2e golf nu nog?
En hoe kunnen deze idealen verder worden uitgewerkt en gerealiseerd.
M.m.v. onder anderen: Hedy d'Ancona, Evelien Tonkens, Sylvia Borren, Marja Vuijsje, Roos Wouters, Sandra Rottenberg, Saskia Poldervaart en Elisabeth Kool. I.s.m. onder andere: E-Quality, Aletta, Mama Cash, Women Inc en LOVER.
 
Tijd en locatie
Vanaf 13:00 uur
Joke Smitschool, Reijnier Vinkeleskade 62, Amsterdam
 
Programma
 • 12.30 uur: Inschrijving workshops, koffie/ thee en informatiemarkt
 • 13.00 uur: Opening door dagvoorzitters Sylvia Borren en Masooma Yousufzai
 • 13.10 uur: Inleiding door Elisabeth Kool
 • 13.30 uur: Gesproken column door Joan Ferrier, directeur van E-Quality
 • 13.45 uur: Interview met o.m. Marja Vuijsje, Nadia Bouras en Roos Wouters over de actuele relevantie van de ideeën van Joke Smit en de 2e feministische golf
 • 14.15 uur: Pauze
 • 14.30 uur: Workshops
 • 15.10 uur: Vervolg/ switch workshops
 • 15.50 uur: Pauze
 • 16.00 uur: Plenaire terugkoppeling workshops, presentaties en interviews
 • 17.15 uur: Epiloog door Hedy d'Ancona
 • 17.30 uur: Borrel
   
  Workshops
  Inschrijving voor de diverse workshops  is mogelijk op de dag zelf.
  Zie het overzicht op de website van E-Quality.

Aanmelden
U kunt u alvast aanmelden via het digitale aanmeldformulier op de website van E-Quality.

 
zaterdag 13 maart 2010

Agenda:

 • zondag 14 maart 2010: Biograaf Marja Vuijsje over Joke Smit (Utrecht, Stadhuis, 13.00 - 13.45). Interview door Stine Jensen.
  Een ontaarde moeder, een koolviswijf, een praktiserend nudist zo typeerde Joke Smit zichzelf in een van haar boeken. Ze viel al van haar geloof toen dat nog helemaal niet in de mode was. Ze had al een vrij huwelijk toen de seksuele revolutie nog lang niet in zicht was. In 1967 werd ze beroemd met 'Het onbehagen bij de vrouw'. Dat artikel, waarin ze ook haar eigen ervaringen als vrouw en als werkende moeder beschreef, werd het startschot voor de Tweede Feministische Golf in Nederland. Een paar decennia na haar vroege dood is Joke Smit nog steeds een begrip. Maar wie was ze eigenlijk? In haar vorig jaar verschenen biografie over Joke Smit schrijft Marja Vuijsje heel mooi over Smits jeugd als scholier op het Christelijk Gymnasium en over opgroeien in Utrecht met je neus in de boeken. Marja Vuijsje wordt geinterviewd over Joke Smit door Stine Jensen. Presentatie: Merijn Schipper.

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Shortlist Erik Hazelhoff Prijs bekend (erikhazelhoffprijs.nl, maart 2010). Marja Vuijsje's "Joke Smit. Biografie van een feministe" [Uitgeverij Atlas] is één van de vijf kanshebbers voor de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. De andere vier zijn:
  • Diaghilev, Sjeng Scheijen [Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker] 
  • Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard (1903-2001). Het leven van een verzetsheld, Jolande Withuis [Uitgeverij De Bezige Bij]
  • Bert Haanstra, filmer van Nederland, Hans Schoots [Uitgeverij Balans; voorheen: Mets en Schilt uitgevers
  • Joop den Uyl, 1919-1987,  Anet Bleich [Uitgeverij Balans]


woensdag 9 december 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Biografe Anet Bleich genomineerd (De Volkskrant, 9 december 2009). De biografie van PvdA-politicus Joop den Uyl door de Volkskrant-redacteur Anet Bleich is een van de kanshebbers voor de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. [...] De jury onder voorzitterschap van Lisa Kuitert heeft uit 104 inzendingen een longlist van tien titels samengesteld. Daarop staan onder andere ook Gerard Reve – Kroniek van een schuldig leven door Nop Maas, Vondel door Piet Calis, Juliana & Bernhard door Cees Fasseur en Joke Smit door Marja Vuijsje.

zondag 6 september 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Shortlijst Grote Geschiedenis Prijs (Historisch Nieuwsblad, 4 september 2009). Op 15 oktober 2009 wordt in het televisieprogramma Pauw & Witteman voor de derde keer de Grote Geschiedenis Prijs uitgereikt. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en de NPS/VPRO, en bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De belangrijkste criteria hierbij zijn oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid. Vijf auteurs zijn genomineerd voor de Grote Geschiedenis Prijs 2009.
  De genomineerden zijn:
  • Cees Fasseur Juliana & Bernhard
  • Luc Panhuysen Rampjaar 1672
  • Wilfried Uitterhoeve Cornelis Kraijenhoff
  • Marja Vuijsje Joke Smit
  • Jolande Withuis Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard
   • Uit de toelichting op de nominaties: [...] Marja Vuijsje geeft een evenwichtig beeld van het leven van de grillige feministe Joke Smit. Het oordeel van de jury: ‘De indringende wijze waarop Vuijsje haar hoofdpersoon neerzet levert een ontluisterend boek op’.
 • Rob Hartmans: De Shortlist van de Grote Geschiedenis Prijs 2009. De triomf van de biografie (Historisch Nieuwsblad, september 2009). Hieruit: 'De relatie tussen gebiografeerde en de tijd waarin deze leefde komt ook sterk naar voren in Marja Vuijsjes boek over de ‘oermoeder’ van de tweede feministische golf in Nederland, Joke Smit (1933-1981). Hoewel zij haar roem vooral dankt aan één artikel, het in 1967 in De Gids verschenen ‘Het onbehagen bij de vrouw’, is deze bijna vijfhonderd bladzijden tellende biografie van de reeds op 48-jarige leeftijd gestorven feministe bijzonder lezenswaardig.
  Dat komt niet alleen doordat dat artikel de stoot gaf tot de feministische beweging die Nederland vanaf het einde van de jaren zestig tot begin jaren tachtig behoorlijk op zijn kop zette, maar ook doordat Vuijsje prachtig laat zien hoe moeilijk het was voor een intelligente, ambitieuze jonge vrouw uit een protestants-christelijk milieu om in die jaren een eigen levenspad uit te stippelen.
  In zekere zin was Joke Smit een ‘gevangene van haar tijd’, omdat ze zelf nog alle kluisters moest verbreken en rolmodellen ontbraken. In haar ouderlijk huis was zij de eerste die brak met de kerk en de geheelonthoudersbeweging, als jonge moeder die buitenshuis werkte moest zij veel obstakels overwinnen en kritiek incasseren, en omdat ze was getrouwd voordat ze wist wat in erotisch opzicht haar verlangens waren moest ze alle dwaasheden die zo kenmerkend waren voor de zogenoemde seksuele revolutie van de jaren zestig zelf doormaken.
  Het is dit laatste aspect waardoor de lezer zich af en toe een voyeur voelt, omdat niet alleen alle geliefden van Smit – mannen en vrouwen – de revue passeren, maar ook nog vermeld wordt wat deze mensen allemaal uitspookten in bed. Hilarisch is de scčne waaruit blijkt dat ook deze ‘vrijheid, blijheid’ zijn beperkingen kende, en Joke Smit het liefdesspel met een minnaar onderbrak om met behulp van zeepsop haar trouwring van haar vinger te wringen.
  Hoewel de dominante control freak en workaholic Joke Smit, met haar tomeloze ambitie en erotische egotisme, af en toe behoorlijk irriteert, vormt dit boek een belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van de vrouwenemancipatie in Nederland, waarvan de hoofdpersoon trouwens ook een van de intelligentste en redelijkste woordvoersters was'.


maandag 15 juni 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):


zondag 8 maart 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Joke Smit Prijs 2009 (Ministerie van OCW, nieuwsbericht 8 maart 2009). De Joke Smit-prijs 2009 is gewonnen door Jolanda Holwerda, hoofdredacteur van Lof-magazine. Minister Plasterk heeft de prijs, een kunstwerk en tienduizend euro, zondag uitgereikt aan de gelukkige winnares, tijdens de viering van Internationale Vrouwendag. Holwerda krijgt de prijs voor verschillende initiatieven gericht op werkende moeders én ‘mannen met lef’. Naast Lof-magazine en de bijbehorende website www.lofonline.nl organiseert Holwerda evenementen als het Moederdagontbijt 2008, het Werkende Moeder- en Vaderdagontbijt 2009 en de Loflist van beste werkgevers voor werkende ouders.
 • hspace=0  Joke Smit-prijs voor bladenmaakster (NOS-Journaal, 8 maart 2009). Minister Plasterk heeft de Joke Smit- prijs uitgereikt aan Jolanda Holwerda. Zij is hoofdredacteur van Lof, een blad voor werkende moeders. Ze kreeg 10.000 euro en een kunstwerk. De onderscheiding wordt elke twee jaar toegekend aan een persoon of groep die zich inzet voor de vrouwenemancipatie. De prijs is genoemd naar feministe Joke Smit (1933-1981) en wordt uitgereikt op 8 maart, Internationale Vrouwendag.

vrijdag 6 maart 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Nominaties voor Joke Smit Prijs bekendgemaakt (Ministerie van OCW, 4 maart 2009). Zes initiatieven maken dit jaar kans op de Joke Smit-prijs voor vrouwenemancipatie. Minister Plasterk reikt de tweejaarlijkse prijs op zondag 8 maart uit aan een van de volgende kanshebbers:
  • Vivienne Westerhoud, initiatiefneemster van websites www.mamas.nl, www.9tot3.nl, www.haareigenzaak.nl
  • Annemiek de Jong van Stichting Steunpunt Studerende Moeders
  • Florangel Maritza Russel van Stichting Zwarte Zaken Vrouwen Nederland (ZZVN)
  • Charlie Ortega van Emancipatiecentrum Importante
  • Hoofdredactrice Jolanda Holwerda van Lof Magazine
  • Het bestuur van Stichting Mama Wil.

Agenda > Aktueel:

 • Verre Verwanten Radio van Teleac besteedt zaterdag 7 maart aandacht aan het boegbeeld van de tweede feministische golf in Nederland: Joke Smit (1933 - 1981). Gasten zijn onder meer Cisca Dresselhuys en Hedy d’Ancona. De uitzending vindt plaats vanuit het Noordbrabants Museum in Den Bosch, waar op dit moment de tentoonstelling ‘De ideale vrouw’ te zien is. Aan tafel bij presentator Ben Kolster schuift verder aan Marja Vuijsje, de biografe van Joke Smit. Verslaggeefster Klaartje Bax bezoekt de expositie in het Noordbrabants Museum, waar kennis gemaakt wordt met de ideale vrouw van vroeger en vandaag. Verre Verwanten Radio gaat het land in, op zoek naar oude verhalen op historisch belangrijke locaties. Het programma is iedere zaterdag van 14 tot 14.45 uur te beluisteren op Radio 5 (747 AM). Zie ook: www.verreverwanten.nl. Samenstelling en presentatie: Ben Kolster


Joke Smit

Op 1 november 2007 publiceerden wij een persbericht over de opening van deze website.

 • Marja Vuijsje over de betekenis van Joke Smit voor de emancipatiebeweging. Zondag 21 oktober 2007, Radio 1, OVT (VPRO), tussen 11.00 en 11.25 uur. 'De Nederlandse vrouw is zeer tevreden en weinig ambitieus' was de uitkomst van een onderzoek van Opzij en Margriet naar het (on)behagen bij de Nederlandse vrouw. Het onderzoek werd gepresenteerd veertig jaar na het geruchtmakende artikel 'Het onbehagen bij de vrouw' van Joke Smit in De Gids, waarmee de tweede feministische golf begon. Marja Vuijsje, de biografe van Joke Smit, over Joke Smit en haar betekenis voor de emancipatiebeweging.


Wie was Joke Smit?

Joke Smit (1933-1981) was één van de belangrijkste woordvoerders van de tweede golf van de vrouwenbeweging in Nederland. In het artikel 'Het onbehagen bij de vrouw', in 1967 gepubliceerd in het literaire tijdschrift De Gids, schreef zij over haar persoonlijke gevoelens van onvrede met de maatschappelijke positie van vrouwen: 'Ik kan alleen maar hopen dat sommige vrouwen mijn onbehagen delen en dat een grotere groep het op den duur zal gaan delen'. Het artikel riep zoveel instemmende reacties op, dat zij met Hedy d'Ancona en een aantal anderen in oktober 1968 de aktiegroep Man Vrouw Maatschappij (MVM) oprichtte. Deze organisatie zou een belangrijke rol spelen in de emancipatiebeweging van de jaren zeventig en tachtig: niet alleen was zij de bakermat van een groot aantal feministische initiatieven, maar ook wist zij de Nederlandse politiek te bewegen tot het voeren van een emancipatiebeleid. Joke Smit - die tot 1975 publiceerde onder de naam Joke Kool-Smit - zou tot haar vroege dood in 1981 in meer dan 50 artikelen, redevoeringen en beschouwingen de feministische opvattingen verder ontwikkelen en uitdragen.

Over deze website

In 1984, enkele jaren na haar dood, werden Joke Smit's feministische teksten bijeengebracht in de bundel 'Er is een land waar vrouwen willen wonen'. De uitgeverij (Sara) werd in 1987 opgeheven; de bundel is alleen nog antiquarisch te verkrijgen (dat is op zich niet zo moeilijk, want er zijn er indertijd zo'n 20.000 van verkocht). Op deze website komen al Smit's feministische artikelen online. We beginnen met de complete inhoud van de bundel 'Er is een land waar vrouwen willen wonen', maar vullen deze de komende tijd aan met ander materiaal. Bijvoorbeeld:

 • de oorspronkelijke tekst van 'Het onbehagen' (zie hiernaast)
 • de tekst van de lezing die Joke Smit in het voorjaar van 1967 hield voor het Rotterdamse Nivon, de voorloopster van het befaamde Gids-artikel (zie hieronder);
 • de tekst van een gesprek met Joke Smit in 1981, waarin zij terugkijkt op de periode rond 1967 (zie hieronder).

In de rubriek 'Recent' zullen we steeds vermelden welk materiaal we toevoegen.

Actueel
 • Bijlage Joke Smit cadeau bij het jubileumnummer van Opzij (november 2007). Opzij schrijft: 'In de maand dat wij ons 35-jarig jubileum vieren, is het tevens veertig jaar geleden dat Joke Smit haar beroemde essay 'Het onbehagen bij de vrouw' publiceerde in De Gids. Ze gaf stem aan de onvrede van veel vrouwen over hun maatschappelijke positie en luidde daarmee als het ware de Tweede Feministische Golf in. Bij het jubileum van Opzij eren we Joke Smit met een unieke bijlage met daarin onder andere een herdruk van haar - nog steeds verrassend actuele - essay, een inleiding door haar biograaf Marja Vuijsje en nagelaten commentaar van Joke Smit zelf - op basis van nooit gepubliceerde bandopnamen - over de totstandkoming van en de redactie op haar baanbrekende essay'. Uit deze bijlage:
 • De Nivon-lezing (maart 1967; link hersteld). In de geschiedschrijving van de tweede feministische golf in Nederland wordt altijd een belangrijke plaats ingeruimd voor Joke Kool-Smit's artikel 'Het onbehagen bij de vrouw' in De Gids van november 1967. Een half jaar voordat zij dat artikel schreef, had zij haar eerste analyse van 'het vrouwenvraagstuk' gemaakt: een lezing die zij hield voor de Rotterdamse federatie van het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (Nivon). 'Het onbehagen bij de vrouw' is sinds november 1967 altijd verkrijgbaar geweest, in verschillende publicaties, bundels, overdrukken, enz. Dat geldt niet voor de NIVON-lezing van 22 maart 1967, die indertijd alleen op stencil verscheen en tegenwoordig - voor zover bekend - alleen nog is terug te vinden in het IIAV (Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging). Ter gelegenheid van het online gaan van jokesmit.nl publiceren wij nu een scan van deze tekst.


 

Een blad lezen waar Joke Smit nog in geschreven heeft ?Feesteditie LOVER - 35 jarig bestaan

Oproep Ministerie van OCW ...om kandidaten voor de Joke Smit-prijs voor te dragen

Verschenen:Marja Vuijsje's biografie van Joke Smit

Overzicht van artikelen, interviews en recensies

Opzij ...... december 2008

Film over Joke Smit ......op Geschiedeniskanaal

klik hier

Onze websitesOverzicht

35 jaar OpzijJubileumnummer november 2007 met bijlage over Joke Smit

Mail het voort!